Adrian Sommeling

Visuele campagnes: een nieuwe richting voor XR

Bij Extinction Rebellion (XR) staan de krantenkoppen vaak bol van hun laatste acties. Het doel is helder: aandacht vragen voor klimaatverandering en ons aanzetten tot actie. Toch lijkt de boodschap soms verloren te gaan in de manier waarop de acties worden uitgevoerd, waardoor er meer kritiek dan begrip ontstaat. Het is tijd voor een nieuwe aanpak, eentje die de realiteit van klimaatverandering niet alleen onder woorden brengt, maar ook visueel in kaart brengt.

Klimaatverandering en luchtvervuiling zijn voor velen te abstract. Het is iets wat we weten, maar niet altijd voelen of zien. Hier ligt een kans voor XR: maak het ongrijpbaar, grijpbaar. Hoe? Door de gevolgen van onze huidige leefwijze overdreven, maar treffend weer te geven. Stel je voor: posters met kleuters die sigaretten roken, symbolisch voor de vervuilde lucht die we dagelijks inademen. Of een kindje dat naar school gaat op de fiets en naast een broodtrommel en fruit ook een gasmasker nodig heeft. Beelden die schokken, die blijven hangen, die aanzetten tot denken.

Een mogelijke poster, waarbij je eventueel nog verder kan gaan en bepaalde partijen specifiek ter verantwoording roept. Niemand wil geassocieerd worden met het in gevaar brengen van de gezondheid van kinderen. Disclaimer: Ik heb deze afbeeldingen gemaakt van verschillende beelden gegenereerd door kunstmatige intelligentie en later samengevoegd in Photoshop. Er is geen echt kind aan te pas gekomen.

Het idee is niet om angst aan te jagen, maar om bewustwording te creëren. De juiste beelden kunnen een sterke emotionele reactie uitlokken en worden gedeeld, verder dan een nieuwsbericht over een geblokkeerde snelweg ooit zal reiken. Het gaat niet om rebellie om de rebellie; het gaat om het communiceren van een boodschap die ons allemaal aangaat op een manier die ons allemaal raakt.

Zo’n strategie zou XR’s doel niet alleen helderder voor het voetlicht brengen, maar ook de manier veranderen waarop mensen over klimaatverandering denken en praten. Het maakt de urgentie voelbaar, zet aan tot gesprek, en hopelijk, tot actie. Want uiteindelijk gaat het er niet om hoe luid we schreeuwen, maar hoe duidelijk onze boodschap overkomt. En soms, soms spreekt een beeld écht meer dan duizend woorden.

Hieronder nog wat mogelijke beelden. Allen een mix van kunstmatige intelligentie en Photoshop om de verschillende beelden te optimaliseren. De teksten kunnen sterker, maar zijn ter verduidelijking van de poster.