Adrian Sommeling

Soooo, kan het ook!

Overal langs onze wegen zijn de prominente posters van Social Deal zichtbaar. Ze markeren het straatbeeld al weken, met kleuren die inmiddels geleidelijk vervagen. Gezien de schaal van deze campagne, impliceert het een aanzienlijke investering. Opmerkelijk is dan ook dat er weinig lijkt te zijn gedaan om de merkherkenning te versterken. In 2019 won Social Deal de Loden Radio Leeuw voor de meest irritante radio-commercial, wat al aangaf dat hun benadering van reclame vraagtekens opriep. Deze strategie werd verder benadrukt door hun keuze om de Kruidvat commercial als inspiratie te gebruiken, welke dat jaar de derde plaats verwierf als meest vervelende reclamespot.

Eén van de verschillende posters van Social Deal zoals je die al weken langs de weg tegenkomt. Druk, wel redelijk consistent, maar zonder echte emotie en zonder enige verbinding met de uitstraling op hun website.

De campagne wekt irritatie op met zijn gebruik van vloekende kleuren en karikaturen, herinnerend aan de inmiddels verdwenen Big Bazar met zijn kleurrijke en overdreven presentatie. Dit roept de vraag op: wie probeert men hiermee te bereiken? Het lijkt erop dat de focus ligt op de lagere inkomensgroepen, terwijl Social Deal eigenlijk een veel breder publiek kan aanspreken. Zeker in economisch uitdagende tijden kunnen goede deals aantrekkelijk zijn voor een breed scala aan inkomensgroepen. Echter, het is belangrijk om te erkennen dat de allerlaagste inkomens vaak geen ruimte hebben voor extra uitgaven, wat de aanbiedingen op Social Deal uiteindelijk zijn. Daarmee lijkt de campagne een kloof over het hoofd te zien tussen het bereiken van een breed publiek en het daadwerkelijk aanspreken van degenen die de middelen hebben om van dergelijke deals gebruik te maken.

Daarbij, een goede deal aanbieden is niet het enige dat telt bij het aantrekken en behouden van klanten. Presentatie en imago spelen een belangrijke rol. Toen ik mijn zoon vroeg of hij geïnteresseerd was in vakantiewerk bij Big Bazar, was zijn afwijzende reactie veelzeggend. Hij moest er niet aan denken dat zijn vrienden hem daar zouden zien. Een mooi aanbod is dus niet genoeg om klanten aan je te binden. De status van een merk, de emotionele connectie is evenzo belangrijk.

Zo had het ook gekund. Echte emotie zonder overdrijving. Daarnaast verschillende elementen, die op elke poster terugkomen én… op de website. 

Met hun huidige posters en radiocommercials lijkt Social Deal een beeld te schetsen dat slechts een beperkte doelgroep aanspreekt, wat afbreuk doet aan het potentieel om een breder publiek te bereiken. Bovendien is er een gemiste kans in het versterken van merkherkenning. De alomtegenwoordige aanwezigheid van de posters had een ideale gelegenheid kunnen zijn om een sterk merkbeeld in het bewustzijn van het publiek te verankeren. Het ontbreken van consistentie en een duidelijk merkbeeld, zowel op de posters als op de website, laat zien dat er ondanks de aanzienlijke investering, weinig vooruitgang is geboekt in het versterken van het merk Social Deal.

En misschien nog wel sterker voor het complete concept voor Social Deal zijn posters, met steeds hetzelfde model. Niet alleen komt dat de herkenbaarheid ten goede, maar je gaat hiermee ook een verhaal creëren, wat nog sterker werkt. 

Door de mensen en kleuren terug te laten komen op de website zal de bezoeker na het zien van de posters meer vertrouwen hebben in het concept en het merk.